
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
    
      

 
    
  
 

  
    
  
 

 

 
 

 
 
 

 
  

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-366 

Issued: June 1994 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 

example, this opinion refers to Rule 1.5(e), which was amended to require that the 
agreement with the client be confirmed in writing.  Lawyers should consult the current 

version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question: (1) Under what conditions may lawyers who are not practicing in the  
same firm split a legal fee?  (2) May an attorney divide a legal fee with  
a referring attorney where the latter performs no legal service and

  assumes no responsibility?  (3) May an attorney divide a legal fee with  
a referring attorney where the latter performs no legal services  
but assumes responsibility for the case? 

Answer: The conditions are set forth in Rule 1.5(e).  The answer to the second 
question is “no”. The answer to the third question is “yes,” assuming 
that all conditions of Rule 1.5(e) are met. 

References: Rule 1.5(e), partially overruling KBA E-55 (1971). 

OPINION 

Several lawyers have inquired as to the continued validity of KBA E-55 (1971).  That 
opinion interpreted DR 2-107, which has been replaced by Rule 1.5(e). 

Under the old Code section a division of fees between lawyers [not in the same firm] 
could be “made in proportion to the services performed and responsibility assumed by each 
lawyer.” DR 2-107(a)(2).  Fee splitting is now governed by Rule 1.5(e).  Lawyers may now split 
fees in proportion to services performed by each lawyer, or they may split them without regard 
to work performed, so long as the referring lawyer assumes responsibility for the work 
performed, there is written agreement with and consent of the client to the representation of the 
particular lawyers and the total fee is reasonable.  The idea underlying the new rule seems to be 
that responsible brokering is in the client’s interests - it gets the case into competent hands by 
eliminating the economic disincentive to referral. 

In ABA Informal Op. 85-1514 (1985) the ABA Committee interpreted the term 
responsibility in Rule 1.5(e).  The Committee stated that “assumption of responsibility does not 
require substantial services to be performed by the lawyer since assumption of responsibility is 
the alternative to a division of fees in proportion to services performed.  The Committee is also 
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of the opinion that assumption of ‘joint responsibility for the representation’ includes assumption 
of responsibility comparable to that of a partner in a law firm under similar circumstances, 
including financial responsibility, ethical responsibility for actions of other partners in a law firm 
in accordance with Rule 5.1, and the same responsibility to assure adequacy of representation 
and adequate client communication that a partner would have for a matter handled by another 
partner in the firm under similar circumstances.” 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


